- Producent
- Buziraguhindwa Mill
- Koffiebranderij
- Schot Koffie, Rotterdam
- Regio
- Burundi, Kayanza
- Variëteit
- Bourbon varieties
- Hoogte
- 1.800-2.000m
- Zending
Burundi is met een inwoneraantal van 9 miljoen mensen één van de kleinste producerende landen in Oost Afrika. Ongeveer 800.000 families met elk ongeveer 150 tot 200 koffieplanten zijn voor hun hoofdinkomen afhankelijk van de productie van koffie. De koffie wordt verbouwd op een hoogte tussen 1.500 en 2.000 meter en voornamelijk verwerkt volgens de gewassen methode (“fully washes”). Burundi heeft met behulp van de Wereldbank flink geïnvesteerd in het bouwen van ‘washing stations’ en aanplantingsprogramma’s. In Burundi bevinden zich nu 140 van dergelijke washing stations op strategische locaties in de verschillende productieregio’s.
Deze koffie is afkomstig van een lokale gemeenschap in het Kayanza district en verwerkt in de Buziraguhindwa washing station. De producent, Salume Ramadhan, selecteert en koopt de koffiebessen van kleine boeren in de omgeving van de washing station. Ondanks dat alle koffie bij Buziraguhindwa wordt verwerkt, houdt Salume de koffies van de verschillende locaties en gemeenschappen apart van elkaar. Hierdoor behoudt de koffie uit iedere microregio zijn eigen unieke (smaak)eigenschappen, veroorzaakt door verschillen in de bodemgesteldheid, groeihoogte, hoeveelheid zonlicht en klimaat. Daarnaast investeert hij flink in kwaliteit- en duurzaamheidprogramma’s voor de omringende boeren en lokale werknemers.