- Producent
- Kibirigwi cooperation
- Koffiebranderij
- MOK, Leuven
- Regio
- Kenia, Kirinyaga County
- Variëteit
- 100% Arabica - washed & sun-dried, SL28, SL34
- Hoogte
- 1.700-1.800m
- Zending
De Thunguri plantage is gevestigd in de Kirinyage provincie in een gebied van weelderige groene valleien die thee, vaak samen met koffie produceren. De plantage is aangesloten bij de Kibirigwi Farmers Co-op Society of waarvan er zeven plantages in totaal zijn. Er zijn nu 1500 actieve leden in de Thunguri plantages en elk lid heeft gemiddeld ongeveer een halve hectare grond om koffie te verbouwen naast macadamia noten, bonen, bananen, thee en maïs. Het gebied heeft diepe, goed gedraineerde en vruchtbare rode vulkanische bodem en licht op een hoogte tussen de 1.700 en 1.800 meter en met 953mm jaarlijks neerslag. De Thunguri plantage produceert steeds een aantal zeer goede koffie jaar in, jaar uit.
De koffie wordt hand geplukt door de boeren en geleverd aan het wasstation van Thunguri waar het wordt verpulverd. Dit scheidt aanvankelijk de dichte bonen uit de onrijpe ‘mbuni’s (floaters) door het gebruik van water drijfvermogen waarbij de dichtere bonen zullen zinken en via kanalen worden getransporteerd naar de fermentatie tank. Deze eerste fase van de gisting duurt ongeveer 24 uur, waarna de bonen worden gewassen en naar de tweede fermentatietank gebracht om nog 12-24 uur te gisten.
Zodra het fermentatieproces is voltooid, worden de bonen in waskanalen geleid waar de floaters verder worden gescheiden en de dichte bonen worden gereinigd van slijm. De gewassen bonen worden dan naar water tanken geleid waar ze onder schoon water zitten voor 24 uur. Dit inweekproces zorgt dat aminozuren en eiwitten in de cellulaire structuur van elk boon zich verder ontwikkelen hetgeen resulteert in hogere zuurgraad en complexe fruitsmaken in de kop – men denkt dat dit proces van het weken ​​bijdraagt aan de smaak profielen die Keniaanse koffie zo beroemd maken.
De bonen worden vervolgens overgebracht naar de droogtafels waar ze in een dunne laag worden gedroogd zodat ongeveer 50% van het vocht snel wordt verwijderd. Deze eerste fase van het drogen kan ongeveer 6 uur duren voor de bonen worden verzameld en neergelegd worden in dikkere lagen voor de resterende 5-10 dagen van de droogtijd. De droge perkament koffie wordt vervolgens naar een eigen molen geleverd en in ‘bodegas’ geplaatst om tot rust te komen. De koffie wordt traditioneel verkocht via het veiling systeem van het land, hoewel er recente amendementen op de koffie wet van Kenia zijn ingevoerd waardoor boeren naast de veiling rechtstreeks kunnen verkopen aan gespecialiseerde koffiebranders in heel de wereld. Het is dit systeem dat we hebben gekozen voor ons Roast aanbod omdat we geloven dat dit een beter rendement brengt voor de kleine boeren.