GEFERMENTEERDE KOFFIE
Dit is een populaire verwerkingsmethode en hierin wordt steeds meer geëxperimenteerd. Dit doen koffieboeren vaak met een kleinere oplage omdat het erg foutgevoelig is. Daarom zijn gefermenteerde koffiebonen vaak duurder. Je hebt verschillende methodes, zoals:
1. Aerobe fermentatie: De ontpopte koffiebessen of hele bessen worden in een afgesloten tank geplaatst. Door de hoeveelheid zuurstof volgt er een aantrekking van micro-organismen en gist door de suikers in de koffie. Het fermentatie proces vindt plaats. Het is mogelijk dat de aanwezige micro-organismen uit de omgeving van de boerderij, invloed hebben op de smaak van de koffie.
2. Anaerobe fermentatie: oftewel zonder zuurstof. De koffie wordt in een tank gedaan en de aanwezige zuurstof wordt zoveel mogelijk verwijderd. De aanwezigheid van micro-organismen is beperkt waardoor deze manier van verwerking makkelijk te controleren is. De koffie geeft vaker een complexere smaakontwikkeling en stimuleert vaker de aanwezige melkzuren.